Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
[...] masę. Zbyt długie unieruchomienie po urazie lub chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem życia. W wyniku tego dochodzi do niedostatecznej podaży kalorii [...]
[...] Rozważając wyniki różnych eksperymentów, warto pamiętać, iż nawet najlepszy trening bez diety nie musi przynosić rezultatów. Z kolei w licznych badaniach wykazano, iż sama dieta też nie jest idealnym wyborem (pod względem wpływu na transportery glukozy, kompozycję sylwetki czy system odpornościowy). Naukowcy (Leslie H. Willis i wsp.) porównali: [...]
W ciągu tygodnia dbasz o swoją dietę, gotujesz, liczysz kalorie i nosisz pudełka? A co z weekendami, odpuszczasz i luzujesz dietę? W końcu po całym tygodniu „czystego” jedzenia coś Ci się należy, prawda? Większość ludzi w trakcie weekendu wrzuca nieco na luz i zjada coś extra, coś, czego nie je na co dzień. Jeśli tak to wygląda, w porządku. [...]
Niejednokrotnie spotykam się z osobami, które twierdzą, iż mimo znacznych restrykcji kalorycznych nie tracą na wadze. Zazwyczaj osoby takie doszukują się u siebie problemów zdrowotnych lub zrzucają wszystko na geny. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie jedzą za dużo. Brak wytrwałości Oczekujesz efektów natychmiast. [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
[...] ciała lub BMI palenie papierosów historia rodzinna płeć – kobiety są bardziej narażone siedzący tryb życia spożywanie alkoholu wczesna menopauza historia zaburzeń odżywiania dieta uboga w wapń Podsumowując Najlepsze formy ćwiczeń stymulujących wzrost kości i ścięgien to trening siłowy i inne ćwiczenia o dużej intensywności. Ćwiczenia bez [...]
Tyrozyna jest popularnym suplementem, który stosowany jest w celu poprawy koncentracji, uwagi i czujności. Odpowiada za produkcję ważnych substancji w naszym mózgu, które to odpowiedzialne są m.in. za regulację naszego samopoczucia i nastroju. Dawkowanie Dawkowanie tyrozyny uzależnione jest od celu. W suplementach okołotreningowych występuje w [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
[...] ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio zbilansowana dieta musi spełniać warunki bezpiecznej wysokości podaży konkretnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dla optymalizacji [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Cheat day, czyli „dzień oszustwa” – termin ten jest niezwykle popularny w świecie fitness. Na co dzień restrykcyjna dieta, wyliczone kalorie, żadnych odstępstw. Gdy przychodzi weekend nagle zwiększasz spożycie kalorii, zjadasz pizzę, frytki i czekoladę, których na co dzień sobie odmawiasz. Potencjalne zalety stosowania cheat day [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
[...] w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe wydłużenie życia, ale dane dotyczą mieszkańców państw uprzemysłowionych. Warto przeczytać: Odżywianie, dieta dla starszej osoby - na co zwrócić uwagę? Cel - utrzymać sprawność! To, że jednak żyjemy dłużej, nie oznacza z automatu, iż możemy dłużej cieszyć się życiem… Niestety [...]
Po menopauzie wzrasta ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]